V minulém článku o Jarní detoxikaci / tady /jsem vám slíbila, že zmíním několik bylinek a zeleniny, které významně pomáhají k pročištění našich milovaných těl. Je velice smutné a opravdu mě moc mrzí, že tyto znalosti, které mívali před několika milióny let i Neandrtálci, my dnes nemáme. Ještě před pár desítkami let, koncem 19. století se tyto znalosti předávaly po generacích. S nástupem vědecko-technického rozvoje a rychlého a konzumního stylu života, se tyto znalosti zcela vytratily z povědomí většiny z nás.
Není však všechno ztraceno. Jistá část společnosti naštěstí pochopila, že věda a technika nejsou všemocné. Ráda by se vrátila k přirozenému způsobu života a ke kořenům našich předků. Planeta je již v dnešní době značně zničená a my už nikdy v budoucnosti nebudeme moci užívat takových benefitů z přírody jako naši pra pra pra rodiče. Vyléčit Matku zemi do původního čistého stavu bohužel nezvládneme. Ale měli bychom se o to alespoň pokusit 🙂
S tím souvisí i možnosti, které máme. Pokud někdo žije v představě, že je možné nakupovat Bio produkty, asi by si měl uvědomit míru znečištění naší země. Kyselý déšť, otrávená spodní voda a pole, stojící vedle dálnic jistě bio podmínky nesplní. Pokud půjdete bylinky sbírat, snažte se je najít co nejdále od silnic, měst a průmyslových zón.
Úplně čisté prostředí asi dnes najdete stěží, zvláště v našich podmínkách, ale alespoň to zkuste. Možná byste se divili, odkud pochází ta která zelenina či ovoce nabízená jako bio. Nechci vás hnát do hlubokých niv a lesů, ale by to ideální. Článek o jarní detoxikaci najdete zde ))) A teď již konkrétně 🙂
Obecné pokyny :
Před konzumací bylinky propereme ve studené vodě a necháme okapat. Celé listy používáme do salátů a ke zdobení. Pro přípravu pomazánek, dresinků a špenátu krájíme byliny na jemno, pro ještě jemnější chuť je zlehka promixujeme. Nasbírané léčivé bylinky se dají použít také jako koření, k dochucení omáček, polévek a vývarů.
A pokud se podíváte na svůj životní styl? Chováte se tak, abyste mohli říci, že planetě neškodíte? Pokud čistit sebe, neměli bychom pomoci vyčistit i ji?
Je velice známá bylina pro svoje účinky na pročišťování jater a tudíž velmi prospěšná. Na konci léta se z květů vyvinou plody, které se pak sklízí. Z plodů se může vařit čaj, ale jeho účinné látky se tímto procesem zčásti zničí. Je dobré konzumovat semena, která si můžete přidat např. do jogurtu. Byliny bývá využívána i v homeopatii. Pomáhá při problémech se žlučníkem a žlučovými kameny.
Možná nevíte, že bříza patří do čeledi rostlin různého vzrůstu. Počínaje plazivými keři a konče vysokými stromy. Je to úžasný krásný strom, se všestranným využitím. Využije se kůrou, dřevem, listy. Dříve lidé využívali mízu tohoto stromu a samozřejmě vařili odvary z listů tohoto stromu.
Bříza má silné detoxikační účinky. V lidovém léčitelství se praví, že bříza vyhání moč a žluč, čistí krev, posiluje ledviny a působí dezinfekčně na močové cesty. Působí také i jako inhalační podpurná terapie.
Je jí nespočet druhů. Vyskytuje se samozřejmě v Evropě, v Asii, na Novém Zélandě, Japonsku, Hymalájích, Austálii, atd. Nejvíce je známá kopřiva dvoudomá a je to v podstatě plevel, na který narazíte téměř všude. V lese, na louce, na svojí zahrádce, u cest a silnic…. Při dotyku s kopřivou jistě znáte výraz, že vás ,,požahala,, vyskáčí vám pupínky a chvíli svědí i trochu bolí. Jistě znáte velmi zdravý kopřivový čaj, odvarem z kopřiv se podporuje růst zdravých vlasů, ale mohou se jíst, pít vařit, zapékat…
Kopřiva obsahuje vitamin C, betakaroten a vitamin A, železo a vápník. Má močopudné účinky, pomáhá k odhlenění a její konzumace se doporučuje při chudokrevnosti a kožních potížích (lupenka, akné, ekzémy). Kopřivu bychom měli užívat s pauzami – v časově omezených opakujících se kúrách v intervalu cca 2 týdny.
Je to také velice známá bylina, využívaná ke spoustě účelu. Vyskytuje se jako menší keřík a miluje teplo a relativní sucho. Je medonosná. Existuje jí asi 40 druhů a jsou to obvykle byliny vytrvalé a kvetou fialovým, bílým nebo růžovým květem. Levandule je známá především pro svou nezaměnitelnou vůni.
Používá se v lékařství, gastronomii jako koření a v kosmetice či jako aromaterapie. Má protizánětlivé, antiseptické a repelentní účinky. Můžete ji přidat do soli, udělat odvar, atd.
Je nejznámější smetánkou a její název sám napovídá, že našemu tělu rozhodně pomůže. Je jí ale až 250 druhů je považována spíše za plevel a patří mezi ně i smetánka bezzubá, záhadná či křídlatá. Sbírají se květy a to hned brzy z jara, dále se může použít kořen i listy.
Z květů můžeme udělat výborný med. Doporučovány jsou smetánky i při zánětech močových cest a při ledvinových kamenech. Zvyšují tvorbu a vylučování žluči. Čerstvé mladé pampeliškové listy mají silné močopudné účinky a skvěle očišťují játra i ledviny.
Pozitivní účinky mají i na trávicí soustavu. Lze je užívat při žaludečních poruchách, ale také při prudkém střevních kataru, nechutenství anebo zácpě. Pampeliška obsahuje vitamíny A, B, C a betakaroten, dále pak draslík, vápník a křemík. Listy mají nahořklou chuť a nejčastěji se z nich připravují odvary, polévky, bylinkové saláty a pomazánky, ale např. i k výrobě vína.
Je vytrvalá bylina až 100 cm vysoká. V lidovém léčitelství se používá po staletí. Podporuje vylučovací proces a silně močopudný – podporuje funkci ledvin a močového měchýře, tím napomáhá vylučování odpadních látek z těla. Tělo se tak pročišťuje a je mimo jiné méně náchylné k revmatismu. Dále pomáhá k pročištění jater a sleziny.
Tato bylinka obsahuje látky, které mají schopnost srážet mléko. Proto se kdysi používala jako syřidlo při výrobě sýrů a odtud pochází i její název. Ze svízele syřišťového se ale také připravují kašovité obklady na oteklé klouby při revmatismu a mohou se přikládat i na špatně se hojící rány, kožní záněty a nehojící se vředy.
Kvete v červnu a v červenci, sbírá se jeho kvetoucí nať. Suší se ve stínu na dobře větratelném místě. Svízel můžete vyzkoušet i na podporu lymfatického systému, anebo při redukční dietě – potlačuje totiž chuť k jídlu. (Mimochodem – čaj ze svízele syřišťového je recept, který odedávna využívají štíhlé Francouzky, aby si udržely linii.) Čaj ze samotného svízele není pro většinu lidí příliš lahodný, takže se zpravidla používá v čajových směsích.
Je rozšířený asi ve 200druzích v mírných pásmech po celé zemi. Jsou to např. šťovíky kyselý, kadeřavý, alpský.. Sbíráme jen svěží mladé lístky šťovíku brzy na jaře, kdy jsou ještě křehké, pak hořknou. Obsahuje spoustu vitamínů a používá se jako přísady do salátů a zeleninových polévek. Benefitem je vysoký obsah vitaminu C, betakarotenu, vápníku a železa.
Opět působí močopudně, pomáhá v čištění krve a příznivě stimuluje činnost jater. Ze šťovíku se tedy připravují výborné saláty, polévky, omáčky, pomazánky a přidává se také do špenátu, zeleninového leča a míchaných vajíček. Je ale velice důležité hlídat si přijaté množství, jelikož kyselina šťavelová při větší konzumaci může odbourávat vápník a způsobit citlivým jedincům kopřivku a vyvolat alergické reakce.
Sedmikrásek je ,,pouze,, asi 10-15 druhů. Vyskytují se zejména v Evropě, Asii a Africe. Od středověku se používá jako léčivá bylina v tradiční medicíně. Historicky se využívaly různé její části proti zánětům v ústní dutině, odvarům na rány (ke srážení krve), při zánětech dýchacích cest – podporuje odkašlávání a působí protizánětlivě – ale i dalších obtížích jako třeba revma.
Výborně se osvědčila zevně i při kožních chorobách nebo na otoky a vředy. Ze sedmikrásky můžeme konzumovat kromě listů také květy. Stejně jako ostatní byliny, také sedmikráska má močopudné účinky, čistí krev, stimuluje činnost jater, žlučníku, přispívá na ochranu cév, snižování cholesterolu a má protizánětlivé a antioxidační účinky. Užívat by ji měli zejména lidé trpící na ekzémy, akné, dnu a artritidu.
Listy i květy sedmikrásky se používají na výrobu čaje, ,,falešného medu,, do vařených pokrmů, polévek, salátů, dezertů a také jen tak na chleba.
Heřmánek pravý je jako léčivá rostlina užíván již po tisíciletí. Byl znám již ve starém Egyptě, v antickém Řecku i Římě. U Anglosasů byl považován za jednu z devíti posvátných bylin darovaných člověku od Boha.
Sbírány jsou rozkvetlé úbory krátce po rozvití, které se suší a užívají ve formě čaje a výluhu a přidávají se do ozdravných koupelí a do polštářů pro lepší spánek. Jejich výpary lze též inhalovat. Zevně se užívá heřmánkový olej a nejrůznější masti. Heřmánková droga má celou škálu léčivých účinků.
Léčí záněty, například očních spojivek nebo pohlavního ústrojí, při léčbě infikovaných sliznic a alergických reakcí na kůži. Dále se užívá při žaludečních a střevních potížích, žaludečních a dvanáctníkových vředech, působí též proti nadýmání. Uvolňuje a tiší bolesti. Užívá se při bronchiálním astmatu a nachlazení, (zvyšuje pocení), pomáhá při hojení ran, popálenin a omrzlin, různých defektů kůže, např po poštípání hmyzem. Užívá se též na poruchy menstruace, proti hemoroidům, k umývání vlasů, na obklady a koupele k celkové harmonizaci a regeneraci organismu. Snižuje úzkost.
Při dlouhodobém užívání může vysušovat. Předávkování způsobuje pocit na zvracení U citlivějších osob může způsobit alergickou reakci. Je vhodný pro děti, a to už od kojeneckého věku; pomáhá při dětské kolice. Mohou jej užívat i těhotné a kojící ženy.
Velmi oblíbenou bylinkou je medvědí česnek, o jehož blahodárných účincích se vědělo již před miliony let. Česnek medvědí je používán jako léčivá rostlina, zelenina a pěstuje se i pro okrasu. Sběr této rostliny je zakázán pod trestem zákonem v přírodních rezervacích a národních přírodních rezervacích.
Rostlina je jedlá celá, užívá na výrobu pesta, do klobásek, salámů, polévek, čerstvou natí se koření bílé polévky, omáčky, masa…
Nezaměnitelná vůně medvědího česneku je skutečným znamením, že jaro je tu v plné síle. Medvědí česnek je doslova zelený poklad a opravdu se vyplatí ho zařadit. V tradiční evropské medicíně se používal ke zlepšení trávení, léčbě onemocnění dýchacích cest a prevenci kardiovaskulárních onemocnění. (ovlivňuje tekutost tukových membrán, reguluje zvýšený krevní tlak, ovlivňuje biosyntézu cholesterolu velmi podobně jako česnek). Některé v něm obsažené látky – flavonoidy – snižují také srážlivost krve. Lidé s problémy s krví by se měli jeho nadměrnému použití vyhnout.
O řebříčku se říká, že je vhodný na čištění krve, má výrazné dezinfekční a protizánětlivé účinky. Podporuje tvorbu žluči a žaludečních šťáv, a tím i pozitivně ovlivňuje trávení. V lidovém léčitelství se používá na zlepšení chuti k jídlu. Řebříček je také silně močopudný. Působí močopudně, desinfekčně, antisepticky. Podporuje hojení a kladně působí i na krev. Účinně tlumí krvácení a potlačuje křečovité bolesti.
Proto zpravidla bývá součástí detoxikačních směsí. Sbírá se kvetoucí nať nebo květní úbory před rozkvětem.
Obvyklé je užití jako nálev nebo jako přísada do koupelí. Rozmačkaná čerstvá nať nebo spařená sušená nať se přikládá na nežity a zánětlivé otoky.
Využívá se při výrobě likérů jako přísada. I ze samotného řebříčku se vyrábí sladký i hořký likér. Osvědčil se též jako velice účinný repelent proti komárům.
Jsou dvě zelené superpotraviny, které se svými efekty spíše doplňují. Jedná se o sladkovodní rostlinné organismy, kterým se daří v teplých a čistých vodách. Energii pro svůj růst tedy získávají ze slunečního záření, kterého potřebují velké množství. Kvalitní chlorella pochází z Taiwanu a spirulina z tropických oblastí Asie či Afriky. Uměle vypěstované nemívají obvykle tolik účinných látek.
Z botanického hlediska je chlorella řasa, zatímco spirulina sinice. Obě obsahují chlorofyl neboli přírodní zelené barvivo, které předurčuje jejich zbarvení. Chlorofyl je unikátní zelené barvivo, pomocí kterého získávají rostliny energii. Chlorella a spirulina jsou přírodním zdrojem vysokého množství vlákniny, obsahují množství vitaminů, minerálů, množství aminokyselin, včetně esenciálních, které si tělo neumí samo vyrobit a musí je přijímat v potravě a dalších přírodních látek.
Podporují správnou funkci imunitního systému a přirozenou obranyschopnost organismu. Jsou to antioxidanty, dodávají vitalitu, přispívají k rovnováze střevní mikroflóry, čistí a přispívají k normální funkci srdce a cév. a Mnoho dalšího.
Bylinek i zeleniny, které jsou zdraví prospěšné je spousta. Za zmínku na závěr jistě stojí Psyllium, zelený ječmen, kurkuma, okurek, ananas, meloun, borůvky, lněné semínko, quinoa, chia semínka….
Asi nemusím zdůrazňovat, že alkohol je ,,metla lidstva,, Osobně nepiji, protože mám pocit, že to absolutně nepotřebuji a umím se pobavit i bez něj. Ovšem nejsem zapřísáhlý abstinent a v parném létě si ráda sklenku vinného střiku dopřeji. Nikomu nic nezakazuji, ale pokud chcete zdravě žít, musíte i zdravě smýšlet a vystříhat se pochutin a aktivit – nebo spíše neaktivit, které tělu škodí. Článek o jarní detoxikaci nejdete k připomenutí zde )))
Neznamená to, že si občas nesmíte zahřešit, ale nemělo by být pravidlem ,,ládovat se,, po celý rok nezdravou stravou, kouřit a popíjet alkohol, ležet celé dny u televize či obcházet cukrárny a myslet si, že jarní detox vás spasí. Přeji všem, aby se cítili dobře a hlavně, aby pochopili, že zdraví a kondice nejsou zadarmo. Žádný extrém není nutný, vždy se mají nejlépe ti, kteří žijí vyrovnaný život. Psychicky i fyzicky. Prvním krokem, ale musí být, uvědomit si , že je potřeba udělat změnu 🙂
A v každodenním shonu opět nezapomínejte, že KOUZLO ŽIVOTA je ve VÁS SAMOTNÝCH a ty nejdůležitější věci jako je zdraví, láska a štěstí se většinou nedají koupit 🙂
Přeji vám báječné zdraví i psychickou pohodu a věřím, že KOUZLO ŽIVOTA žijete každičký svůj den